Empatik tasarım nedir?

Empatik tasarımın temeli gözlemdir ve müşterilerin arzu ettiklerini bile bilmedikleri ürünleri veya bazı durumlarda ürüne ya da yeni teknolojilerin sunduğu çözümlere aşina olmamaları veya belirli bir zihniyette kilitli olmaları nedeniyle müşterilerin tasavvur etmekte zorlandıkları çözümleri yaratmak için gizli müşteri ihtiyaçlarını belirlemeyi hedefidir.

Empatik tasarım, anketlerde ve sorularda olası önyargılardan kaçınmak amacıyla tüketici sorgulamasına dayanan geleneksel pazar araştırmasının aksine tüketicilerin gözlemlenmesine dayanır böylece tüketicilerin yanlış bilgi verme olasılığını en aza indirir.

Gözlemler bir mühendis, bir insan faktörleri uzmanı ve bir tasarımcı gibi küçük bir uzman ekibi tarafından gerçekleştirilir.Daha sonra her uzman gözlemlerini belgeler ve oturum, beden dili ve yüz ifadeleri gibi ince etkileşimleri yakalamak için videoya kaydedilir.

Keskin bir gözlem ve yorumlama süreci yoluyla kullanıcıların açıklanmamış ihtiyaçlarını öğrenmek, çığır açan tasarımlara yol açabilir. Empatik tasarım tekniklerinde, kullanıcıların neredeyse tasarımcılar ve mühendisler kadar ürün tasarımına dahil olduğu savunulur.

Sözlüğe Dön