Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
NFT (Non-fungible token) bir blok zinciri üzerinde çalışan, başka bir şeyle değiş-tokuş edilemeyen yani eşsiz bir token ya da kripto para birimi anlamına gelir. NFT’ler dijital veya fiziksel varlıkları temsil edebilir veya sahipliği doğrulamak için bir orijinallik sertifikası olarak görev gelebilir.
İlk NFT projeleri 2017’de ortaya çıkmış olsa da, 2020’de bazı yüksek profilli satışlarla yaygınlaştı. Ana akım medyanın dikkatini çeken, dijital sanat ve diğer koleksiyonları içeren NFT’lerin milyonlarca dolara satıldığını muhtemelen duymuşsunuzdur. Bir varlığın dijital kaydı olarak NFT’ler, orijinal dijital sanat eserleri, müzik, koleksiyon ürünleri ve etkinlik biletleri dahil olmak üzere, az sayıda olmasıyla değerli olan herhangi bir varlığın sahipliğini elde etmek, takas etmek ve doğrulamak için kullanılabilir.
Bitcoin (BTC) ya da Ethereum (ETH) gibi dijital coin’ler gibi çalışmak yerine NFT’ler, online pazar yerlerinde ürün satışı amacıyla kullanılırlar. NFT’ler, çoğunlukla Ethereum gibi bir blok zincir üzerinde minting adı verilen bir süreç ile çalışır. Bazı farklı blok zincirler de benzer yetkinliklere sahiptir.
NFT’ler, bir yaratıcının bir dijital dosya yüklediği ve dosyanın kaç kopyasının mevcut olduğunu tanımlayan özellikleri atadığı bir NFT pazar yeri aracılığıyla mint edilir. Bazı eserler türünün tek örneğiyken, diğerleri birden çok versiyona sahip olabilir. NFT’ler, ödeme olarak kripto para birimleri kullanılarak açık artırmalar yoluyla alınıp satılabilir.
Ünlülerin ve sanatçıların çalışmalarının satıldığı ve milyonlarca dolar kazandıkları yüksek profilli müzayedeler, NFT’lerin etrafındaki ilgiyi yoğunlaştırdı. Örneğin, Mart 2021’de, Beeple olarak bilinen Mike Winkelmann’ın “Everydays: the First 5000 Days” adlı dijital sanat eserini içeren bir NFT, Christie’s müzayede evinde 69.3 milyon dolar gibi şaşırtıcı bir fiyata satıldı.
Şubat 2021’de müzik sanatçısı Grimes, NFT müzayedesinde müzik, video ve resimlerden oluşan on eserden oluşan bir koleksiyonu 6 milyon dolara sattı.
Neden NFT satın alıyoruz? Hazal Orta, DEXterlab'in 1200 katılımcıyla gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını paylaşıyor.
NFT’lerin benimsenmesi arttıkça, kötü niyetli aktörler de burada bir fırsat arayışında. Peki, olası saldırılara karşı ne gibi önlemler almalıyız?
Son zamanlarda NFT fotoğrafçılığı kavramı çok daha sık duyulmaya başlandı. Fotoğrafçılık da NFT dünyasına taşınıyor.
NFT'lerin adını son zamanlarda sadece sanatta değil, bağışlarda da duymaya başladık. Benimsenme artıyor, NFT'ler geniş bir tabana yayılıyor.
Hazal Orta, NFT dünyasına giriş yapmak isteyenleri bu dünyanın olmazsa olmaz araçlarıyla tanıştırıyor.
NFT okyanusuna bir dalış yapıyoruz ve buradaki kavramları, en azından bir kısmını en anlaşılabilir şekilde mercek altına alıyoruz.
NFT alanında kariyer fırsatları neler? Neler yapmak gerekiyor? NFT konusunda bilmeniz ve öğrenmeniz gerekenler bu makalemizde.
Her satıcı için tüketiciye doğru pazar yerinde ulaşmak son derece önemli. Bu NFT'ler için de tam olarak böyle.
Samsung, CES 2022 fuarında televizyonlarının NFT desteği sunacağını açıkladı. Peki, televizyonlarda NFT desteği ne anlamı geliyor?
NFT sektöründe işlem hacmi gün geçtikçe artıyor. Şimdi gözler 2022'de. 2022 yılı boyunca öne çıkacak NFT trendleri hangileri?
İnsanlar sadece bir .jpeg ya da bir .mp3 dosyasına neden binlerce dolar ödüyor? Hazal Orta, NFT eserleri satın alma sürecinin altında yatanları mercek altına aldı.
Yıl boyu satılmış en pahalı NFT’ler hangileri? Kimler tarafından alındı, kimler tarafından satıldı? Hazal Orta, 2021 yılı boyunca satılan en pahalı NFT eserlerini listeledi.