Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Kullanıcı Hikayesi (User Story), bir kullanıcının bir yazılımı, bir ürünü ya da hizmeti kullanırken yapmayı hedeflediği şeyi açıklamaya yarayan senaryolardır. Kullanıcı hikayeleri, Agile ve Scrum stratejilerinin bir parçası olarak doğmuş olsalar da kullanıcı deneyimi tasarımcıları tarafından kullanıcını hedeflerini ve bu hedeflere uygun deneyimlerini önceliklendirmek ve organize edebilmek amacıyla kullanılırlar.
Bir kullanıcı hikayesi oldukça kısa, bir cümle uzunluğunda bir hikayedir. Kullanıcının ağzından yazılır ve genellikle şu yapıdadır: “Bir kullanıcı olarak … yapmak istiyorum.” Bu kadar kısa ve spesifik olmaları nedeniyle, her alternatif kullanım durumunu (use case) kapsayabilmeleri için çok sayıda kullanıcı hikayesi oluşturmak gerekebilir.
Örnek bir kullanıcı hikayesi şöyle olabilir:
“Sıkça sinemaya giden bir izleyici olarak, yakınımdaki sinema salonlarında vizyona yeni girecek filmler hakkında bütün bilgilere telefonumdan ulaşabilmek, böylece her filmin web sitesini ayrı ayrı kontrol etmeye ihtiyaç duymamak istiyorum.”
Kullanıcı hikayeleri şu 3 ortak özelliği barındırır:
Jakob Nielsen’in ilkelerine de ilham kaynağı olan psikoloji yasalarının video oyun deneyimine etkisine kısa bir göz atıyoruz.
Yakup Bayrak, Craftgate CEO'su Hakan Erdoğan ile Craftgate'in dününü, bugününü ve yarınını konuştu.
Markalar kişiler gibidir; kendilerine özgü hikayeleri vardır ve bu hikayelerin yaratıcı ve heyecanlı mı yoksa anlamsız ve sıradan mı oldukları nasıl anlatıldıklarına bağlıdır. Hikaye anlatmanın pek çok yolu var, ancak müşterilerinizi bizzat deneyime davet etmek hikayenizi eşsiz kılar.
Wired tarafından hazırlanan Europe’s 100 Hottest Startups 2017 listesine adını altın harflerle yazdırarak İstanbul merkezli en gözde 10 girişim arasında yerini alan Kolay İK’nın girişimcilik hikâyesini, benimsedikleri kültürü ve iş hedeflerini, kurucu ortaklar Efecan Erdur, Gizem Sevinç ve Çağlar Yalı’dan dinledik.
Başlık, faydalı ve kullanılabilir ürün tasarımının sırrını ifşa ediyor. Haliyle, faydalı ve kullanılabilir içerik yaratımının önemini de. Aynı zamanda içeriğin, kullanıcı deneyiminin kritik bir bileşeni olduğunu ifade eden temel açıklamalardan biri. Dolayısıyla, deneyim tasarımı alanındaki diğer tüm yetenekler gibi, kullanıcı deneyimi yazımının da sıkı tecrübe gerektirdiğini tahmin etmek pek zor olmasa gerek.
Dünyanın en popüler görsel paylaşım platformu Instagram, son güncellemesiyle -bir şekilde- en yakın rakibi Snapchat’in geçici ve anlık paylaşım özelliklerini “Stories” başlığı altında kullanıcılarına sundu. Sosyal medya dünyasında karmaşık duygulara sebebiyet veren bu olay aslında teknoloji arenasında süregelen tekdüzeleşmenin sadece başka bir örneği.
Facebook’un rüzgarını yelkenine doldurarak bangır bangır gelen Oculus Rift ile birlikte sanal gerçeklik (VR), bir bilim-kurgu hikayesi olmaktan çıktı. Sanal gerçeklik oyunları ve 360 derecelik videolar, içerik akışlarımızda kendilerine gün geçtikte daha çok alan buluyorlar. Yeni yeni hayat bulan bu mecra nereye gidiyor, ve en önemlisi: kullanıcıları nasıl bir deneyim bekliyor?
Nasıl deneyim olmadan "kullanıcı"nın bir anlamı olmuyorsa, kullanıcı olmadan da "büyüme"den veya onu "sürdürülebilir kılma çabası"ndan bahsetmenin anlamı olmuyor. Gelin, hem sürekli birbirleriyle kavga eden hem de birbirlerinden asla ayrılamayacak bu ikilinin ilişkilerine hızlıca bir göz atalım.
Girişim ofisinin girişimcilere faydası olmayacaksa, girişim ofisi olmasının ne anlamı var?
Bu hastalık size de bulaştıysa ve bir an önce önlem almazsanız, hem ürününüz hem de siz çok yüksek olasılıkla başarısız olacaksınız.
Google'da "UX" arama sorgusunda kaç sonuç çıktığını biliyor musunuz? (Incognito Mode'da) Tam 234.000.000. Hakkında bu kadar çok içerik bulunan UX dünyası içerisinde, terminolojik kavramlarda trafik kazalarının olması da bir o kadar normal. Lakin bazı kazalarda, eğer ki dikkatli olunmaz ve önlem alınmazsa, ekip üyelerinden can kaybı olma ihtimali de çok yükseliyor. Gelin, en çok kaza olan alanlardan bir tanesine birlikte göz atalım.
Stüdyo Pinto'nun kurucusu Ceren Sakızlı ile Pinto'nun hikayesini, "Design team as a service" iş modelini ve gelecek vizyonunu konuştuk.