Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Prototip, bir kavram ya da süreci test etmek ya da çoğaltılmış ve öğrenilecek bir şey gibi davranmaya yönelik inşa edilmiş, bir ürünün erken örneği, modeli ya da sürümüne denir.
Bir final ürün değil, ürünün o aşamada finale mümkün olan en yakın halidir. Ana amacı, ürünün akışının düzgün ve tutarlı olup olmadığını test etmektir. Prototip oluşturmanın bir kaç yolu vardır. Bunlardan biri kağıt üstünde statik çizim ve bir diğeri de dijital ortamda dinamik şekilde oluşturmaktır.
Yüksek detaylı, orta detaylı veya düşük detaylı olarak da oluşturulabilir. Oluştururken detay kombinasyon ne kadar artarsa, form ve işlev de o kadar anlaşılır hale gelir. Belli başlı prototip kombinasyonları şöyle sıralanabilir:
UX Engineer Fatih Akgöze, SHERPA'da yürüttükleri prototipleme süreçlerinde ortaya çıkan problemleri ve bunları hangi araçlar ve metotlar yardımıyla çözdüklerini paylaşıyor.
Bir prototip hazırlamanız gerekiyor. Peki, ne kadar detaya girmelisiniz ve kadar zaman ve enerji harcayacaksınız?
Başta web ve mobil arayüz tasarımlarınız olmak üzere, projeleriniz için interaktif prototipler oluşturabileceğiniz Proto.io'yu sizin için inceledik.
Prototipleme ile ilgili en yaygın 6 yanlış kanı ve bu tuzaklara düşmeden nasıl daha iyi ürün ve hizmet tasarlayabileceğimize dair çözüm önerileri.
İnsanlar "prototip" kelimesini duyduğunda, genellikle akıllarına gevşek tellerle asılı duran robotlar, makineler veya aygıtlar gelir. Fakat prototiplendirme, bir fikri kavramak ve geliştirmek için o fikrin çeşitli taslak versiyonlarının oluşturulması ve test edilmesidir. Geç hata yapmak yerine daha erken hata yapmanın avantajını kullanmaktır.
Zaman ve efor gerektiren bir çalışma olsa da, Oz Büyücüsü özellikle karmaşık sistemlerin tasarımında, çalışan prototipler üretmeden önce kullanım ve etkileşim verileri elde etmede oldukça faydalı ve zaman kazandıran bir metot.
Evet, henüz yazmaya başlarken tipografi prototipi oluşturabilir, okunabilirliği test edebilir, estetik ve güzel görünmesini sağlayabilirsiniz. Doğrusu, yazdığımız ve okuduğumuz sürece herkesin, okunabilirlik hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Okunabilirlik, sadece font isimlerini bilerek veya tanıyarak değil, sırasıyla prototipini oluşturarak, paylaşarak ve kullanıcı testleriyle değerli hale gelen bir süreçtir.
Prototip nedir ve ne değildir konusunda her zaman bir kavram karmaşası olmuştur. Müşterinize sunduğunuz ürün prototipine “bu ne kadar çirkin bir tasarım” veya “bu tasarımın son hali mi?” gibi tepkiler almanız olasıdır. Buna alışın ve moral bozmamak için o tepkilere odaklanmayın.
Tüm dünyada faaliyet gösteren ürün yöneticileriyle gerçekleştirilen röportajlardan, ürün yönetimi hakkında öğrenmeniz gerekenler.
DesignOps sadece bir makalede anlatılabilir mi? Pek değil. Ancak bu makale, henüz tanışmadıysanız Design Operations kavramıyla, nam-ı diğer DesignOps'la tanışmanızı sağlayabilir.
Tasarım Odaklı Düşünce kitabının yazarı Emrah Kozan, SHERPA Blog için kaleme aldığı ikinci makalesinde konunun temeline hızlı bir giriş yapmamızı sağlıyor.
Burcu Akpunar Tayiz, tasarım kararlarımızı olumsuz yönde etkileyebilen onlarca farklı bilişsel önyargıdan 4 tanesini gerçek hayattan örneklerle anlatıyor.