Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
SaaS (Software as a Service – Hizmet olarak yazılım), bir kişi veya kurum tarafından kullanılan herhangi bir yazılım üreticisinin “hizmetine” abone olunarak kullanılmasını sağlayan bir dağıtım modelidir. Düşük maliyet, istendiği zaman ayrılma özgürlüğü, gizli verilerin saklanması, sürdürülebilirlik, platform ve cihaz bağımsız çalışabilme gibi bir çok artısı vardır.
En çok kullanılan SaaS yazılımları arasında MailChimp, Slack, Salesforce, HubSpot, Shopify ve Adobe sayılabilir.
Türkiye girişimcilik ekosisteminin "Ömer Abi"si ve hem Scorp hem de Tarlamvar ile girişimciler için çok iyi örnekler ortaya koyan Sonat Kaymaz, Yeni Nesil Kafası 7. bölümünde SaaS ve türevlerine değiniyorlar.
SaaS ürünleriyle büyümek isteyen girişimlerin en büyük amaçlarından biri otomatik satış kanalı kurabilmektir. Satış ise, ticaretin doğası gereği, en zor alandır. Çoğu olguyu ve iş yapış biçimlerini "disrupt" etme iddiasında girişimler, satış alanını nasıl altüst edebilir?
SaaS ürünleriyle hayatımıza giren birçok kavram var. Ürün yönetiminin ticari tarafıyla son derece ilişkili olan Müşteri Yaşamboyu Değeri (Customer Lifetime Value - LTV) ve Churn (Erime ya da Müşteri Kaybı) kavramlarını konuk yazarımız Oytun Eren Şengül yazdı.
SaaS platformunuzun performansı iyi. Ancak sadece iyi. Peki, daha iyisini yapabilir mi? Platformunuzun bocalamasına neden olan 5 etkeni ve platformunuzun deneyimini iyileştirecek 15 önerimizi inceleyin.
Gün geçtikçe büyüyen SaaS endüstrisinde kendinize uygun aracı seçebilmeniz için kimi örnekler sunmaya çalıştık.
Uzun yıllardır lisanslı yazılımların ağır maliyetleri altında ezilen kullanıcılar, SaaS abonelik modeli ile bütçelerine uygun hizmeti satın alabiliyorlar. Peki bu yenilikle beraber kullanım oranı hızla artan SaaS yazılımlarının girişimcilerine kazandırdığı faydalar neler?
Stüdyo Pinto'nun kurucusu Ceren Sakızlı ile Pinto'nun hikayesini, "Design team as a service" iş modelini ve gelecek vizyonunu konuştuk.
Onurcan Eki, dijital ürünlerde kullanıcı tutundurma (kullanıcıyı elde tutma) kavramını küresel raporlardan yararlanarak deşifre etti.
Dijital pazarlama alanında taptaze ve derin bilgilerle donanmak isteyenlerin her yıl merakla beklediği Digitalzone'21 konferansının içerğ mercek altına aldık.
Yakup Bayrak, Craftgate CEO'su Hakan Erdoğan ile Craftgate'in dününü, bugününü ve yarınını konuştu.
Onurcan Eki, mobil uygulamalarda sıkça karşılaştığımız onboarding (karşılama) ekranlarının gerekliliğini, Nielsen Norman Group tarafından gerçekleştirilen araştırma raporunun sonuçlarıyla beraber yorumladı.
Google Analytics'te arkalarda kalmış ancak çok önemli 4 segment önerisiyle kullanıcılarınız hakkında nasıl derin içgörüler elde edebileceğinizi aktardık.