Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
www.gov.uk, nam-ı diğer Büyük Britanya Krallığı e-Devlet platformunun efsane tasarım hikayesinin en zor döneminde projenin liderliğini üstlenen Ben Terrett ile tanıştım ve onunla birlikte SHERPA Blog okurları için bir mini röportaj hazırladık.
Bilgi, hiç şüphesiz ki çağımızın en önemli değeri. Bilgiyi gerçekten değerli yapan ise anlaşılabilir ve erişilebilir oluşu. Artık hemen hemen her konuda, son derece kapsamlı içeriklere saniyeler içinde ulaşabiliyoruz. Ancak bu verilerin sadece kısıtlı bir kısmını anlamlandırabiliyor, doğrulabiliyor ve neticede nitelikli bilgi olarak edinebiliyoruz. İşte tam burada bilgi mimarisinin önemi ortaya çıkıyor.
Milyonlar tarafından dünyanın en önemli sinema olayı olarak kabul edilen ve bu yıl 89. kez gerçekleşen Akademi ya da daha sevilen adıyla Oscar Ödül Töreni’ne bu kez ne filmler, ne oyuncular, ne de yönetmenler, ancak büyük bir skandal damgasını vurdu. Peki göz göre göre yaşanan bu trajik olayın önüne sadece basit birkaç tasarım hamlesiyle nasıl geçilebilirdi?
Ekran tasarımında dikkate alınması gereken en önemli konulardan birisi bilgi mimarisidir. Genel olarak içeriğin organize edilmesi, yapılandırılması ve etiketlendirilmesinin doğru biçimde gerçekleştirilmesini amaçlar. Bu yazıda bilgi mimarisinin en önemli pratiği olarak kullanılan kart sıralama yönteminden bahsedeceğiz.
İstanbul’un park sorunu herkesin malumu. Durum, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde ya da diğer şehirlerde de - şehir mimarisindeki kaostan kaynaklanmasa da sürücülerin davranışları nedeniyle - İstanbul’dan farklı değil. Peki, kentlerdeki park sorununun nedeni ne ve dahası bu problem nasıl çözülebilir? Daha açık sormak gerekirse, bu problem için küresel ve sürdürülebilir bir yaklaşım mevcut mu?
Tasarım portfolyon, yani tasarımcı kimliğinle neler başarabildiğin, gösterişli resimlerden daha fazlasını hak ediyor. Bilgi mimarisi, içerik stratejisi, açık ve nokta atışı metinlerin yazılması gibi mesela...
Bilgi mimarisinden erişilebilirliğe, kullanıcı araştırmalarından içerik stratejisine, okunduğunda kullanıcı deneyimi alanındaki bilgiyi doruğa çıkaracak 30’dan fazla kitabı listeledik.
Kullanıcı deneyimi alanında SHERPA'yla çalışmayı tercih eden Arçelik takımı ile; bilgi mimarisinden etkileşim tasarımına, kullanıcı testlerinden tasarım ve üretim süreçlerine; ürün ve kullanıcı deneyimi tasarımı süreçlerinin kesiştiği ve ayrıştığı noktaları konuştuk.
Eğer sizler de benim gibi wireframe ile aklınızdaki bilgi mimarisini patern ve anti-paternleri ile bir şablon içerisine aktarma, interaksiyon kurgularını hazırlarken sayfalarca çizim yapma delisiyseniz bu yazı muhtemelen hoşunuza gidecektir. Keza bu yazıda 1970'lerden bugüne wireframing ve prototyping süreçlerine derinlemesine bakacağız.
Jakob Nielsen’in ilkelerine de ilham kaynağı olan psikoloji yasalarının video oyun deneyimine etkisine kısa bir göz atıyoruz.
Sosyal mesafe, maske, hijyen kuralları, evde kalma emirleri ve niceleri... Hafızamızda unutmamızın mümkün olamayacağı izler bırakan Covid-19, kullanıcı alışkanlıklarını kamusal alanlarda nasıl değiştirdi?
Yıllar geçiyor, teknolojiler havada birbirine çarpıyor ama güveni kazanmak için gerekenin bir “söz” olabileceği kanısı değişmiyor. Ancak güveni tasarlamak için hala bir şansımız var.