Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Taksonomi, en genel tanımıyla, sınıflandırma bilimi ve pratiğidir. Yunanca düzen anlamına gelen taxis ve kanun anlamına gelen nomos kelimelerinin birleşiminden türemiştir. Kullanıcı deneyiminde taksonomi, bilginin hiyerarşik olarak ve belirli bir sistem çerçevesinde sınıflandırılması ve sınıfsal bağlarla organize edilmesi anlamına gelir ve bilgi mimarisinin temel bileşenlerinden biridir.
Bir web sitesindeki navigasyon elementlerinden, bir e-ticaret ortamında ürünlerin gruplanmasına kadar, bilgiyi sınıflara ayırarak organize etmeye yönelik çalışmalar taksonomi çalışması olarak ele alınır.
Parametrik tasarım nedir, ne anlama gelir ve bu metodoloji ne gibi faydalar sağlar? Merve Yazıcı, SHERPA Blog okurları için aktarıyor.
Yıllar geçiyor, teknolojiler havada birbirine çarpıyor ama güveni kazanmak için gerekenin bir “söz” olabileceği kanısı değişmiyor. Ancak güveni tasarlamak için hala bir şansımız var.
Geleneksel cüzdanın yenilikçi alternatifi mobil cüzdan mı? Kullanıcıların mobil cüzdan ve benzeri teknolojilere güvenmesini nasıl bir deneyimle sağlayabiliriz?
“Proje sahibi bizden ne bekliyor?” sorusuna daha işin başında yanıt almayı ve olası beklentilere dair endişeleri gidermeyi kolaylaştıran onlarca yöntem mevcut.
Her şey muhteşem yüzüklerin yapılmasıyla başlamadı; bilimkurgu ve tasarım arasındaki bağ hep vardı ve bunu görmek için elf gözlerine ihtiyacımız yok. Bu yakın bağın daha iyi tanımlanabilmesi ve bir metodolojiye sahip olması fikriyle yola çıkan, Hugo ödüllü bilimkurgu yazarı Bruce Sterling, 2005 yılında yayımlanan "Shaping Things" adlı çalışmasında "design fiction" kavramını ilk kez ortaya attı.
Kullanıcıların çok basit bir talepleri var: aradıkları ürünü ya da ürün alternatiflerini kolayca bulmak. Üstelik bu sadece potansiyel müşterilerin değil, bu platformu sunan ve daha çok satış yapmayı hedefleyen şirketlerin de en önemli hedefi. Peki ne oluyor da kullanıcılar aradıkları ürünleri bulamıyorlar?
Bu yazıda, sizinle bazı arabirim öğelerinin kısa tanımlarını ve infografiğini paylaşıyoruz. “E biz zaten bunları biliyoruz, günlük hayatta ne işimize yarayacak ki” diyebilirsiniz. Ama durun, önce bir dinleyin! Çünkü bu doküman, müşterilerinizle ya da kendi iç iletişiminizde taksonomiyi kolaylıkla tanımlamanıza olanak sağlayacak.
Web projelerinin kullanıcı deneyimi tasarımında yapılan en yaygın hata, tüm deneyimi wireframe üzerinde planlamaya çalışmaktır. Oysa wireframe dökümanları, tasarlanan dijital deneyimin sadece görünen parçalarını -yani arayüz tasarımını- içerir. UX ise görünmeyeni, algılananı, yaşananı ve hissedileni de kapsar.
Yemek programlarını izliyorsanız şu cümleyi sıkça duymuş olmalısınız: “Önce malzeme listemize bir göz atalım…” Bir kullanıcı deneyimi tasarlıyorsanız ve üretim süreci öngördüğünüzden daha uzun sürüyorsa ya da hedeflenen kullanıcı deneyimi ile final kullanıcı deneyimi arasında gözle görülür bir fark varsa klişelere son vermenin tam zamanı: Kervan yolda düzülmüyor ve yayında “toplamıyor”.
Bizim için Google Tag Manager aslında bir veri edinme merkezidir. Biz henüz daha ölçümleme adına herhangi bir işlem yapmamışken, KPI'larımızı belirler belirlemez öncelikle bu verileri toplayacağımız yere bakarız. Kod bir tarlaysa onu sürmek için en iyi kullanılacak araç ancak GTM olabilir mantığıyla...