Orkun Duyar

UX Designer @SHERPA

Doğum tarihine bakarak, ekibin altyapıdan A takıma yükselmiş, büyük umutlar beslenen genç yeteneklerinden olduğunu söylemekte beis görmediğimiz Orkun ’90 İstanbul doğumlu. Ortalamasını aldığımızda, çocuklukta futbolla kurulan ilişki konusunda bir Türkiye gerçeğini yansıttığını gördüğümüz ekibimizin, çocukluğunu sokaklarda futbol oynayarak geçirmiş neferlerinden bir diğeri Orkun. Ayrıca doksanlar çocuğu olarak, tasodan ve bu kirli uğraştan gelir elde etmekten de eksik kalmıyor o yıllarda. Bu minvalde geçen günlerin ardından başlayan okul macerasında, gelecek yıllardaki uğraşlarının eksenini ve mesleğini belirleyecek olan ilk parıltıyla, ortaokul döneminde çok sevdiği resim hocası ve okulda açılan minik resim kursu vesilesiyle karşılaşıyor.
Fırtınalı okul hayatı, çalışılmadan girilen sınavlar sonrası, o dönem uzay eriği olarak görülen bilgisayarın etkisiyle, Kadırga Teknik Meslek Lisesi’nde bilgisayar programcılığı okuyarak devam ediyor. Ortaokul yıllarında yaşadığı parıltının devam filmi niteliğindeki olayı lise yıllarında, çok da ilgilenmediği programlama dersleri yerine, yeni aldığı bilgisayarına kurduğu Photoshop ve Flash programları aracılığıyla yaşıyor. Bunlar vesilesiyle, isyankar rocker ergen klasiği olarak, yanarlı dönerli, karanlık ve de saykodelik çokça desen üzerinde uğraştıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Meslek Yüksekokulu’nda devam ediyor öğrenim yılları.
Kampüs giriş kapısıyla sınıf giriş kapısı arasındaki mesafeden nefret ettiği, yemekhanesinden pek memnun olduğu bu okulda eğitim hayatını sürdürürken bir yandan çalışıyor. Okuldaki üçüncü yılında, güzel sanatlar fakültesinde devam etmek fikri üzerine, Ada Sanat’ta çizim eğitimi alıyor kısa bir dönem. Sonradan güzel sanatlarda resim bölümü okumaktan vazgeçse de, artık tasarlayarak yeni şeyler meydana getirmenin ve hayallerini kağıda dökebilmenin kendisini en mutlu edecek gelecek fikri olduğundan emin olarak, grafik tasarım kursuna başlıyor. Sherpa’daki günleri de bu kurs vasıtasıyla tanıştığı Behance üzerinden yayınladığı işlerinin, Selen tarafından keşfedilmesiyle start alıyor.
Önünde uzanan yıllarda, yurt dışına yerleşip iyi bir dünya vatandaşı ve tasarımcı olmanın hayallerini kuran Orkun, iş haricindeki kısıtlı zamanlarında film izliyor. En sevdiği film Into the Wild ve dönüp dönüp okuyacak kadar sıkı bir Harry Potter hayranı. Radiohead ve Arctic Monkeys ile de ciddi düşünüyor. ‘Yaptığın işi düzgün yap’ diyerek SHERPA’da üretmeye devam ediyor.

Yazara ait içerikler

4 ücretsiz stok fotoğraf kaynağı
Listeler

4 ücretsiz stok fotoğraf kaynağı

Biz tasarımcılar için, hem görsel bulma süresini optimize edebilmek hem de boşa efor harcamadan kaliteli görsellere kolay ulaşabilmek için elimizde bir stok görsel kaynağının olması pek çok anlamda hayat kurtarır.

Orkun Duyar
Navigasyon tasarımında sık yapılan 4 hata
Makaleler

Navigasyon tasarımında sık yapılan 4 hata

Apple'ın bile yaptığı, kullanılabilirliğe zarar veren 4 basit tasarım hatasını listeledik.

Orkun Duyar
Alternatif mobil menü önerileri
Makaleler

Alternatif mobil menü önerileri

Birçok tasarımcı için artık hamburger menü kullanımı geçerliliğini yitirmiş olsa da bu menü tipi mobil arayüzlerde hala popüler. Tüm navigasyon öğelerini en az iki adımla ulaşılabilir biçimde konumlandırmanın en büyük savunması ise mobil cihaz çözünürlüklerinin, menü öğelerini aynı anda konumlandırabilecek kadar yeterli büyüklüğe sahip olmaması.

Orkun Duyar
10 adımda tasarım sürecinizi iyileştirin
Listeler

10 adımda tasarım sürecinizi iyileştirin

Tasarım, ilk bakışta görsel bir süreç gibi algılansa da bütün olarak işlevsellik ve etkinlik gibi önemli fonksiyonları bünyesinde barındırıyor. Bu yazıda, tasarım sürecini müşteriyle yapılan ilk görüşmeden, yazılım geliştirmeye kadarki tüm aşamalarda daha hızlı ve daha verimli hale getirebilecek belli başlı adımları birlikte inceleyeceğiz.

Orkun Duyar
Checkbox mı yoksa switch button mı?
Makaleler

Checkbox mı yoksa switch button mı?

Kullanıcının tercihlerini belirleme yöntemi, biz deneyim tasarımcıları için en zor tercihlerden biri. Bu kritik sorunun cevabını test ederek aradık ve kullanıcı alışkanlıkları rehberliğinde bulduk.

Orkun Duyar
Hermann grid illüzyonu
Makaleler

Hermann grid illüzyonu

Birçok web sitesi ya da uygulama, görsel öğelerin, renk kutularının ya da diğer öğelerin gösterimini grid şeklinde yapıyor. Sonuç olarak da Hermann illüzyonu kendisini göstermeye başlıyor.

Orkun Duyar
Online satın alma sürecini iyileştirmenin 5 kısayolu
Listeler

Online satın alma sürecini iyileştirmenin 5 kısayolu

Gerçek hayatta, bir müşteri alışveriş süreçlerini tamamlayıp kasaya geldiğinde, satın alacağı ürünleri görür; isterse sipariş listesinden çıkartır ve bu aşamanın tamamında terminal POS'un kendine dönük ekranında, ödeyeceği toplam bedeli görebilir. Dijital alışveriş deneyiminde de benzer bir akışı ve dönüm noktalarını göz önünde bulundurarak, daha iyi bir kullanıcı deneyimi kurgulamak mümkün.

Orkun Duyar
Akış şeması (Flowchart) nasıl çizilir?
Makaleler

Akış şeması (Flowchart) nasıl çizilir?

Akış şeması çizmek, işinizin başlangıç ve bitiş noktası arasındaki eksikleri fark etmek ya da daha iyi hale getirmek için başvurulacak en uygun yöntemlerden birisi. Peki akış şeması çizerken dikkat etmeniz gereken noktalar neler?

Orkun Duyar
Mobil tıklanabilirlik kanunları
Makaleler

Mobil tıklanabilirlik kanunları

Bir web sitesi ya da uygulamada, kullanıcı etkileşimini sağlayan en önemli unsurlar herhalde butonlar. Açıkçası butonlar olmadan bir kullanıcı deneyiminden bahsetmek bile pek mümkün değil. Peki butonların tasarımında teknoloji liderlerinin önerileri ve dikkat edilmesi gereken kurallar neler?

Orkun Duyar
Görsel tasarımın kullanıcı deneyimine etkileri
Makaleler

Görsel tasarımın kullanıcı deneyimine etkileri

İnsanların, “çekici” buldukları kişilere güvenme olasılığının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Aynı teori, web siteleri ya da uygulamalar için de geçerlidir; kullanıcıların kendileri için daha iyi gözüken web sitelerini kullanmaları ya da uygulamaları satın alma olasılığı, diğerlerine göre daha yüksektir. Peki, görsel tasarım, kullanıcı deneyimine nasıl etki ediyor?

Orkun Duyar
1 ikon, 1000 kelimeye bedel mi?
Makaleler

1 ikon, 1000 kelimeye bedel mi?

“Paragraflarca yazıyla anlatılmak istenen bir şeyi, sadece bir fotoğraf ile anlatmak mümkündür.” Bu cümledeki fotoğraf sözcüğünü ikon ile değiştirdiğimizde sonuç değişmeyecektir. Ancak her söylemek istediğiniz için de ikon kullanamazsınız. Gelin biraz, ikonlardan ve ikonların kullanıcı deneyimi tasarımına sağladığı faydalardan söz edelim.

Orkun Duyar
Mobil cihazlar için hangisini seçmeli? Liste mi grid mi?
Makaleler

Mobil cihazlar için hangisini seçmeli? Liste mi grid mi?

İçerik gösterim şeklini mobil cihazlar için düzenlemek, masaüstü cihazlara göre daha zordur. Peki bir mobil arayüz tasarımı yaparken liste mi yoksa grid mi seçmeliyiz?

Orkun Duyar