Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
“Yazarlarımıza sorduk” serimizin ilk bölümünde, SHERPA Blog yazarlarına pandemiden sonra nasıl bir çalışma düzeniyle devam etmek istediklerini sorduk. Bu makalede, anketimizi yanıtlayan 22 yazarımızın tercihlerini ve görüşlerini derledik.
Yazarlarımıza gönderdiğimiz kısa ankette ilk sorumuz, pandemiden sonra nasıl bir çalışma düzeniyle devam etmek istedikleriydi. Bu 3 seçenekli sorunun ardından ise, neden bunu tercih ettiklerini sorduk. İlk sorumuzun seçeneklerini ve hangi yanıtın kaç kez seçildiğine bakalım.
Yazarlarımızın neden bu seçenekleri tercih ettiğine bakmadan önce, sizin de araştırmamıza yorumlarınızla katkıda bulunabileceğinizi hatırlatalım.
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
22 katılımcımızdan 5’i, pandemiden sonra evde ya da uzaktan çalışmanın kendileri için daha geçerli bir yol olduğunu düşünüyor. Gelin, neden bunu tercih ettiklerine bakalım.
Mert Erkal
International SEO Expert, Stradiji
Ofiste ancak çok önemli beyin fırtınası toplantıları için ekip olarak haftada bir kez buluşmayı, onun dışında uzaktan ya da evden çalışmayı tercih edeceğiz. Zira küçük bir ekibiz ve gördüğüm kadarıyla ekip arkadaşlarım da bu şekilde çalışmaktan mutlular. Arada bir görüşmemiz sosyal bağlar ve ekip ruhunu yaşatmak için iyi olacak, ancak sürekli dip dibe olmamız gerekmiyor 🙂
Alican Bektaş
Product Manager, UserGuiding
Uzaktan çalışma için yaptığımız yatırımlar karşılığını fazlasıyla verdi. Ekibimizin memnuniyeti ve üretkenliği iyi durumda. Ekibimiz büyüdü ve yeni işe alımları farklı coğrafyalarda yaşayan insanlar içerisinden yaptık.
Mehmet Çınar
Creative Mind, Müştemilat
Yeni dünya düzeninde, mekandan bağımsız üretim yapabilen ekiplerin, klasik ofis bağımlılığından uzaklaşarak, sosyal hayat/mesai dengesini daha içselleştirilmiş bir modele evirmesi bana daha ‘insani’ geliyor. Makinalaşmadan da üretim yapabilen sosyal bir varlık insan. Bu model ile önemli olan, işin; planlanıp/takip edilip/raporlanabilir sistematiklere oturtulabildikten sonra da sürdürülebilir sistemler oluşturulabileceğini deneyimlemiş olduk Covid döneminde. Fakat bağımlılıklar ve kısıtlar da var. ArGe statüsündeki şirketlerin yasal mesai/kart basma zorunlulukları, eski model patron şirketlerindeki alışkanlıkların sürdürülme inadı gibi…
Remote çalışmanın işletme maliyetlerini azalttığı, genel yönetim gideri (faturalar vb.) külfetinden kurtardığı hatta ofis kirasını bile ortadan kaldırdığı doğru anlatılırsa bence ikna olmayacak kimse yoktur. Hala ve ısrarla ‘9-6’ arasına sıkıştırılmış sistemlerden verimlilik beklemek, fütürist değildir. Z kuşağındaki potansiyeli öldürür.
Ömer Arı
Experience Architect, QNB Finansbank
Hayat tek bir noktaya sabitlenerek sürdürülecek kadar statik ilerlemiyor. Değişim, dönüşüm, gelişim ve mental beslenme için dış kaynaklarla etkileşime girmek oldukça faydalı. İş yeri kavramı da deyim yerindeyse zaman-mekan olarak insanları sabitleyerek hayatlarını donduruyor. Bu nedenle evde, farklı mekanlarda veya şehirlerde çalışabileceğim yeni bir düzen isterim.
Sertan Arığ
Design Lead, Commencis
Evin rahatını ofisin konforuna tercih ettiğim, insanların beni bölmemesini ve yolda harcadağım süreyi kendime ayırabildiğim için evde ya da uzakta çalışmayı tercih ediyorum.
Katılımcılarımızın çoğu (22 katılımcıdan 17’si) hibrit çalışma modelini tercih ediyor. Bu seçeneği tercih edenlerin ortak gerekçesinin “insan teması” olduğunu gözlemliyoruz. Gelin, katılımcılarımızın yanıtlarına bakalım.
Zeynep Baltalıoğlu
Senior User Experience Designer, Turkcell
Sosyalleşme ve iş bağlarını kurabilmek için ofise gitmek gerekiyor. Fakat evde çalışmanın yol, hazırlanma gibi şeyler yerine enerjimi çalışmaya harcama gibi bir lüksü olduğu için de vazgeçilmez olmaya aday.
Alper Balkanlı
Head of UX, 4129Grey
Açık alanda da olsa iş arkadaşlarıyla haftada 1 bir araya gelmek motive edici oluyor.
Halil Cicibaş
Business & Development Manager, Ofix
Hibrit çalışma modeli, takım içi iletişimin canlı tutulmasını sağlıyor.
Arda Arıcan
Senior Designer, Protein
Bu seçeneği tercih etmemin nedeni hibrit çalışma modelinin, hem ofis ortamında enerji ile çalışabilmeyi, bazen ise evden sakinlikle çalışabilmeyi sağlaması.
Cansın Bozoğlu
Senior Service & Interaction Designer, Fjord Berlin
Pandemi süreci özellikle birlikte çalışan tasarım ekiplerini, konfor alanlarından çıkartıp, proje sürecinde aynı verimin alınabilmesi için başka kanallar ve pratikler üzerinde çalışmaya itti. Asla olmaz denilenin yerine alternatifler ürettirerek aynı verimle nasıl çalışılabileceğini gösterdi. Eksisiyle artısıyla, iş ve proje üretme süreçlerini kökünden değiştirdiği aşikar, fakat ben verimli ve doğru iletişimin — özellikle tartışma ve akıl birliği gerektiren ekip işlerinde — yüz yüze kurulduğuna inanan biriyim. Dolayısıyla ekip projelerinde aynı masada, göz göze çalışabileceğimiz her durumda ofiste olacağım. Uzaktan çalışma ise, ekibin bana ihtiyaç duymadığı zamanlarda kendi kendime kalarak zamanı daha verimli kullanabileceğim koşulları yaratmak için harika bir fırsat. Pandeminin bize kazandırdığı yeni çalışma pratiğini kaybetmemek dileğiyle…
Tayfun Sinan
Founder, Net İşler
Proje sürelerinin kontrolden çıkmaması için bazen ofiste yan yana olmak gerekiyor.
Nazlı Ceren Binyıldırım
User Experience Manager, Residential IoT Services GmbH, BOSCH Group
Ofise gitmek, dijital dönüşümünü tamamlayabilmiş hiçbir şirketin çalışanları icin gerekli değil ve evden çalışmayı genelde seviyorum. Sadece arada sırada iş arkadaşlarımla kaynaşmak için ofise gitmek isteyebilirim.
Can Aslan
Product Designer, Kolay IK
Tamamen uzaktan çalışmayı sağlıklı ve verimli bulmuyorum. Bireysel ve kurumsal ihtiyaçlara göre ofiste veya uzaktan çalışılacak zamanların ortaklaşa belirlendiği bir yapının ideal olacağını düşünüyorum.
Cem Solak
Marka İletişimi Stratejisti
Bunu seçmemin nedeni; esneklik, bir yandan kendi düzen ve zamanlamamı ayarlarken, öte yandan belirli bir rutinden kopmamak.
Can Taner
Business Analyst
Esneklik!
Erkan Öğümsöğütlü
Product Designer, Spreadshirt
Bu şekilde çok daha özgür ve verimli hissediyorum. Sabah kalkıp 2020’nin dünyasında ofise gitme zorunluluğu pek makul değildi zaten genel olarak.
Alkan Dalkılıç
Content Marketing Lead, OMMA
Uzaktan çalışmak bana adeta bir “dijital göçebe” özgürlüğü sağlarken, ofis ise birlikte iş yaptığım/yapacağım insanlarla anlamlı bir sosyal ilişki kurabilmemi sağlıyor.
Görkem Tüzün
Digital Product Manager, Isobar Türkiye
Yaşadığım şehirde trafikte çok fazla zaman geçirmek istemiyorum.
Anketimize katılan SHERPA takım üyelerinin de hibrit çalışma modeline daha yakın olduklarını gözlemliyoruz.
Gülbüke Kınay
UX Researcher, SHERPA
Bazen ofiste bazen evde çalışmak ofiste çalışan kişi sayısının dengede olması ve şehir için dolaşım yoğunluğunun azalması açısından önemli olacaktır.
Tuba Çakır
UX Writer, SHERPA
Pandemi süreci bize, daha önce uzaktan çalışma kültürüne sahip olmayan pek çok iş kolunda da bireylerin, takımların bunu başarabileceğini gösterdi. Özellikle son 10 yıldır hayatımızda hacimli bir yer edinen dijital ürünlerin ve servislerin pek çoğu bu süreçte gündelik işlerimiz gibi iş akışlarımızın da minimum sürtünme ile bu “yeni” duruma adapte olmasını sağladı. Yani aslında uzaktan çalışma disiplini için gereken tüm kaslarımız oldukça formdaymış ama biz tembellik ediyormuşuz ya da karar veremiyormuşuz adım atmaya. Takım üyelerinin önceliklerine bağlı olarak tasarlanabilecek bir hibrit çalışma düzenini tercih ederim çünkü temelde bazı insani ihtiyaçları ve belli senaryolarda fiziksel bir aradalığın verimliliğe pozitif katkısını yadsımamak gerektiğini düşünüyorum. Bunun için bir oran vermemi isteseydiniz bir sprint içinde fiziksel bir aradalık ihtiyacının en fazla 1/5 ile karşılık bulacağını söylerdim. Öte yandan bunun için bir ofisin şart olduğunu da düşünmüyorum.
Selen Şentürk
Studio Manager, SHERPA
Birbirine bu kadar bağlı hareket etmeyi gerektirecek bir iş kapsamımızın olmadığını düşünüyorum. Gelenekselcilikten uzak bir vizyonla çalışma sisteminin/kurgusunun yeniden tasarlanmasının vakti geldi.
Barış Kayalar
UX Designer, SHERPA
İki yöntemin de ayrı avantajları ve dezavantajları var. İkisinden de mahrum olmamak, ikisinden de yararlanmak için hibrit bir çözüm en mantıklısı gibi tınlıyor.
Virüsün yayılmasıyla farklı farklı sektörlerde hizmet sunan her şirket ve takım çeşitli önlemler alarak, çalışanlarının sağlığını korurken çalışma verimliliğini gözeten adımlar atmak durumunda kaldı. Çoğu şirket, belki de daha önce hiç değerlendirmedikleri, değerlendirmiş olsalar dahi “bu şirket için asla mümkün değil” diyerek tartışma dışına attıkları çalışma modellerini hayata geçirdi. Anketimize gelen yanıtlar kişisel gözlemlerimi doğrular nitelikte. Hayatın her alanında olduğu gibi, bazı seçenekleri tartışmak ve bu seçeneklere yönelik kararlar almak çoğu zaman ancak o kararı vermek zorunda kaldığımızda mümkün olabiliyor. Bu, olumsuz bir durum değil; aksine, önemli bir fırsat ve bize insanın adaptasyon yetkinliğinin hayatta kalmak için olduğu kadar çalışma hayatında da etkin olduğunu gösteriyor.
Pandeminin gündemimize yerleştirdiği “yeni normal” kavramı, çalışma verimliliği ekseninde böyle bir karşılık buldu. Görünen o ki, bütün toplumu etkisi altına alacak köklü önlemler hayata geçmediği sürece bu yeni normali beraber tanımlamaya, bunu yaparken de adaptasyon yetkinliğimizden yararlanmaya devam edeceğiz.
Peki, siz pandemi sona erdiğinde hangi çalışma modelinin daha faydalı ve verimli olacağını düşünüyorsunuz? Bu araştırmamıza yorumlarınızla katkıda bulunmaktan çekinmeyin!
Olsun, hangimiz unutmuyoruz ki... Yeni bir şifre oluşturmak için e-posta adresini girmen yeterli.
Kapat