Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
İnsan bilgisayar etkileşimi, kullanıcı ve bilgisayar arasındaki arayüze odaklanarak, tasarım ve teknolojinin en kullanılabilir uygulamalarını geliştirmeyi amaçlayan çalışmalardır. Bu konunun araştırmacıları hem insanların bilgisayarla etkileşimini gözlemler, hem de değişik teknolojiler tasarlayıp insanların bu teknolojilerle etkileşimlerini incelerler. İnsan bilgisayar etkileşimi terimi ilk kez 1983 yılında yayımlanan The Psychology of Human Computer Interaction adını taşıyan kitapta Stuart K. Card tarafından kullanılmıştır.
İnsan bilgisayar etkileşimi, bilişsel cihazları, sistemleri ve altyapıları kullananların yaptıkları ve yapmadıkları üzerine çalışır; bilgisayar arayüzlerinin kullanılırlığını arttırarak insan bilgisayar etkileşimini geliştirmeyi hedefler. Kullanılabilirliğin tam olarak nasıl algılandığına, diğer sosyal ve kültürel değerlerle nasıl bir bağlantısı olduğunu mercek altına alır.
Bu alandaki araştırmalar genel olarak şu hedeflere sahiptir:
İnsan bilgisayar etkileşimi tasarımcılarının işleri genellikle arayüz ekseninde dönerken, insan bilgisayar etkileşimi araştırmacıları ise genellikle yeni tasarım metodolojileri, farklı cihazlar deneme, etkileşim paradigmaları keşfetme, etkileşim üzerine model ve teoriler üretme gibi çalışmalar gerçekleştirirler. Apple’ın konuşmaya dayalı akıllı asistanı Siri ve Google’ın arttırılmış gerçeklik projesi Glass, insan bilgisayar etkileşimi deneyiminin günlük hayata uygulanabildiği en vizyoner örnekleridir.
En son ne zaman bankaya gittiniz? Kaset, CD, tişört, yemek siparişi vs için ne zaman bir çalışandan yardım istediniz? Artık neredeyse yaptığımız alışverişi eve teslim eden nakliye görevlisi dışında hiçbir hizmet deneyiminde kanlı canlı birisiyle iletişime geçmiyoruz. Varsa yoksa bir kaç buton, bir tane de web formu doldurup önümüze bakıyoruz. Peki bu doğal bir süreç mi? Biz insanlar, sadece veri girişi yapan organik varlıklar mıyız?
Gamfed Türkiye gönüllülerinden Beray Çinçin, metaverse ve Web 3.0'ın İK ve dijital dönüşüme etkilerini kaleme aldı.
Gülbüke Kınay, sık sık referans verilen güvenilir 4 temel kaynağı tarayarak, temel tasarım prensipleri ve sezgisel yöntemler hakkında bilmemiz gerekenleri listeledi.
Yapay zekanın günlük hayatımıza fazlasıyla dahil olmaya başladığı günümüzde insan-bilgisayar diyaloğunun çok daha yoğun olduğu kuşkusuz. Bu etkileşim sürecinde, etkili ve kullanıcı dostu bir arabirimin, kullanıcıya doğru bir şekilde hem geribildirim hem de ileribildirim vermesi çok ama çok önemli.
Dünyaca ünlü sihirbaz Dariel Fitzkee, bir konuşmasında “Sihir hem detaylarda, hem de performanstadır.” der ve deneyim tasarımı teorisine bilmeden de olsa, büyük bir katkıda bulunur. Performans aşaması öncesinde; bütün sihir, tasarımcının ellerinde şekillenen detaylarda gizlidir. İşte bu yüzden doğru tasarlanmış mikro etkileşimler, performans aşamasında her deneyimi kullanıcılar için "özel" hissettirir.
Jakob Nielsen’in ilkelerine de ilham kaynağı olan psikoloji yasalarının video oyun deneyimine etkisine kısa bir göz atıyoruz.
Bilişsel sürtünme kullanıcılarınızı hatta gelirinizi kaybetmenize neden olabilir. Peki, bilişsel sürtünme nedir ve nasıl önlenebilir?
Neden parmağımızın yıllardır süre gelen serzenişlerine biraz kulak vermiyor ve onun da dostu olabilecek parmak dostu mobil uygulamalar tasarlamıyoruz?
İnternet siteleri, akıllı telefon uygulamaları gibi ekranı merkeze alan grafik bazlı kullanıcı arayüz tasarımları yapılırken tasarımcıların izlediği çeşitli adımlar yer alıyor. Peki ya tasarladığınız kullanıcı arayüzü, örneğin giyilebilir teknoloji ürünü, herhangi bir grafik içermiyorsa hangi adımlar izlenebilir?
Akıllı şirketler, başarı ve gelişimin temel koşulunun sağlıklı ve mutlu bir insan gücü olduğunu ve bu sebeple de birincil hedeflerinin çalışanların üretkenliğini artırmak olduğunu bilirler. Sürpriz olmayan bir şekilde, iyi tasarlanmış bir çalışma alanı, çalışanların performansını arttırmada önemli bir araçtır. Global mimarlık devlerinden HOK da bu konuda kafa yoran yerlerden birisi ve yaptığı araştırmalar sonucu çalışma alanlarını ve üretkenliği etkileyecek 10 temel tasarım unsurunu belirlemiş durumda.
Bir pazarlama profesyoneliyseniz, UX designer olmak için gereken pek çok yetkinliğe şimdiden sahipsiniz. Sizin için en büyük değişiklik odağınızı müşterilerden kullanıcılara çevirmek olacak.
Biliyoruz ki, yazılım dünyasının “geliştirici” ihtiyacını büyük oranda bilgisayar mühendisliği bölümü mezunları karşılıyor. O zaman sorulması gereken soruya geçelim: Yazılım geliştiricileri erişilebilirlik konusunda ne kadar bilgi sahibi? Bu sorunun cevabı, tek başına belirleyici olmasa bile, son kullanıcı olarak karşımıza çıkan uygulamaların ne kadar erişilebilir olduğu ile de bağlantılı olacak.