Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Kullanım durumu, kullanıcıların bir web sitesi ya da uygulamadaki bir görevi başarıyla yerine getirmesi için yapması gerekenleri aşamalar halinde anlatan açıklayıcı metinlerdir. Kullanıcı ile sistem arasındaki etkileşimleri, kullanıcıların yaptıkları davranışlara karşılık, sistemin verdiği tepkileri tanımlar. Kullanım durumları bir sistemin yapısındaki karmaşıklığa bağlı olarak yüzlerce de olabilir.
Kullanım durumları sistemin nasıl çalıştığı, kullanıcılara verdiği tepkiler ve işlerliğini konusunda detaylı bilgiler verir. Ayrıca bir sistemde nelerin yanlış gittiği konusunda tartışırken, yapılacak değerlendirmelerde yardımcı olur. Kullanım durumları için öncelikli olarak hedefler belirlenir. Belirlenen bu hedefler sayesinde bir sistemin yapısındaki karmaşıklığın düzeyi ve maliyetinin belirlenmesinde de kullanılabilir. Proje takımları da kendi aralarında yaptıkları toplatılarda kullanım durumlarını değerlendirerek bir sistemin oluşturulmasında gerekli olacak fonksiyonları ve diğer ihtiyaçları daha kolay belirleyebilirler.
Kullanım durumları neleri içerir?
Kullanım durumlarına neler dahil değildir?
Kullanım durumları nasıl yazılır?
Form ekranlarında yer alan bileşenlerin yerleşiminden kaynaklanan sorunlar formların kullanılabilirliğini doğrudan etkiliyor. Kullanıcıların form ekranlarında veri girişlerine yönelik bir işlem (örneğin: kaydetme, giriş yapma, temizleme, iptal etme gibi) yapabilmeleri açısından düğmelerin yerleşiminin kullanıcı performansına olan etkisi önemli oluyor. Bu yazımızda form tasarımında birincil/ikincil düğme kullanımının kullanıcı performansını nasıl arttırabileceğini e-Devlet Kapısı örneği üzerinden anlatacağız.
Kullanıcı deneyimini etkileyen en önemli faktör, görsel iletişimde kullanılan imgelerdir. Arayüz tasarımında kullanılan animasyonlar ise bu imgelerin etkisini üst seviyeye taşımaya, canlı kısa hikayelere dönüştürmeye ve deneyimi daha akıcı hale getirmeye yardımcı olur. İyi bir animasyon bir hikayeyi herhangi bir kelime veya resimden daha hızlı anlatabilir. Bu nedenle deneyim tasarımcıları animasyonu kullanıcıları yalnızca eğlendirmek olarak görmemeli, başarılı bir kullanıcı deneyimi için önemli fonksiyonel bir araç olarak değerlendirmelidir.
Mobil cihaz kullanımı ve kişiselleşme ihtiyacıyla birlikte yükselişe geçen, uyarlanabilir içerik (adaptive content) kavramına giriş: Nedir, ne değildir?
Geleneksel cüzdanın yenilikçi alternatifi mobil cüzdan mı? Kullanıcıların mobil cüzdan ve benzeri teknolojilere güvenmesini nasıl bir deneyimle sağlayabiliriz?
Pandemi, e-ticaret sektörünü pozitif yönde etkiledi. Peki, pandemi geçince bu etkileşimde sonraki perde ne olacak?
Ömer Arı, "Super App" olarak adlandırılan merkezi uygulamaların geçmişteki ve günümüzdeki yansımalarını inceledi.
Bir e-ticaret sitesiyle bir şirketin organizasyon şeması arasında nasıl bir bağ olabilir? SHERPA, bu soruyu yatay bağlantılı dikey bloklarla yanıtlıyor.
Gülbüke Kınay, sık sık referans verilen güvenilir 4 temel kaynağı tarayarak, temel tasarım prensipleri ve sezgisel yöntemler hakkında bilmemiz gerekenleri listeledi.
Servis ve etkileşim tasarımcısı Cansın Bozoğlu, Fjord Berlin ofisinde çalışmaya başladığı günlerde yaşadığı "Berlin deneyimini" SHERPA Blog okurları için kaleme aldı.
Türkiye'deki Tasarım Toplulukları yazı dizimizde ülkemizin dijital tasarım kültürüne gönüllü olarak destek veren, etkinlikler düzenleyen, bu kültürü büyükşehirlerin sınırları dışına çıkarmaya çalışan ve sektöre hem iletişim becerisi hem de nitelikli bilgi kazandıran topluluklara yer veriyoruz. Üçüncü bölümdeki konuğumuz ise UX Folks.
SEO ve içerik pazarlaması uzmanı Anastasya Yamaç, 2019'da markaların sahiplenmesi gereken trendleri ve nasıl uygulanabileceklerini yazdı.
Verimlilik özelinde bir işyerinin performansını belirleyen en önemli faktörlerin başında çalışan motivasyonu gelir. Peki nedir bu çalışan motivasyonu ve "Maslow'un İhtiyaçlar Hiyeraşi"ne göre nasıl yönetilebilir?