Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Optimizasyon, bir sistemden belirli kısıtlar dahilinde azami çıktı alabilmek için yapılan çalışmalar bütünüdür. Birincil amaç net kar ya da geliri maksimize etmek ya da işlem süresini minimize etmek gibi, sistemden sisteme farklılık gösterebilir. Dijital kullanıcı deneyimi bağlamında ise dijital ürünlerin dönüşüm oranını optimize etmek, yani ürünün ticari performansını en üst seviyeye çıkarmak olarak tanımlanabilir.
Burada maksimizasyon yerine optimizasyon teriminin kullanılma sebebi, dönüşüm oranının dönüşüm beklentisinin ölçeğine (bir butona tıklanması, bir form doldurulması, 5 TL’lik bir ürün alınması, 1500 TL’lik bir ürün alınması gibi) bağlı olarak değişim göstermesidir. 1500 TL değerinde bir ürünü 5 TL’ye satarak dönüşüm oranını mümkün olabilecek en üst seviyeye (%100) ulaştırmak mümkün olabilir, ancak bu tip bir çalışma ticari hedeflerle çelişecektir.
Aynı şekilde, dijital mecrada herhangi bir değişiklik yapmaksızın ücretli edinim kanallarından gelen trafiği artırmak da dönüşüm oranı üzerinde negatif bir etki yaratabilir. Optimizasyon çalışmaları sırasında varolan sorunları saptamak için kullanıcı deneyimi analizi metodlarına başvurulur. Bir optimizasyon projesi, kabaca aşağıdaki adımlardan oluşur:
1. Kalitatif ve kantitatif ölçümleme kurulumu
2. Kalite kontrol ve teknik hataların giderilmesi
3. Ölçümlenen veriler değerlendirilerek arayüz, içerik ve akışa dair sorunların saptanması
4. Saptanan sorunlar için çözüm önerileri (hipotezler) bulunması
5. Çözüm önerilerinin test edilerek sonuçların değerlendirilmesi
6. Test edilen çözüm önerilerinin kalıcı olarak uygulanması ya da saptanan sorunlar için yeni çözüm önerileri geliştirilmesi
Kullanılabilirlik, yazılım, tasarım ve araştırma konularının uzmanı yazar, araştırmacı, konuşmacı ve eğitimci Jared Spool’u SHERPA Blog’da ağırladık.
Son yılların moda terimlerinden biri olan dönüşüm optimizasyonu, geçtiğimiz yıllar içinde bu alanda faaliyet gösteren servislerin de artışıyla birlikte dijital pazarda yer alan aktörlerin iş listelerine üst sıralardan giriş yaptı. Artan ilginin arama sonuçlarına yansımasıyla birlikte, arama motoru optimizasyonu (SEO) uzmanları gibi birçok profesyonel de, bu anahtar kelimenin yükselişinden doğacak ticari fırsatları kaçırmadı. Peki, dönüşüm optimizasyonu "aslında" nedir?
İnternet çok hızlı gelişiyor ama insanlar, ona erişimlerinin her geçen gün daha da hızlanmasını bekliyor. Mesela bir zamanlar 6 saniye diye bir şey vardı. 6 saniye sonra insanların web sitesiyle ilgili bir sorun olduğunu düşündükleri veya dikkatleri dağılıp siteden ayrıldıkları söylenirdi. Şu anki beklentiyi bilmek ister misiniz?
Gamfed Türkiye takımından Gökhan Özfırat, oyunlaştırma ile kullanıcı deneyimi tasarımı arasındaki dengeyi akış tasarımına değinerek aktarıyor.
Hiç nasıl tasarım yaptığınızı tasarladınız mı? SHERPA, "Her şey, tasarımdır" sloganını benimserken ilham aldığı SHERPATH metodolojisini anlattı.
Dijital ürün tasarımı hakkında düşünme şeklimizi değiştiren, teknoloji dünyasını sarsan 14 efsanevi kullanıcı arayüzünü listeledik.
Bir e-ticaret sitesiyle bir şirketin organizasyon şeması arasında nasıl bir bağ olabilir? SHERPA, bu soruyu yatay bağlantılı dikey bloklarla yanıtlıyor.
Yakup Bayrak, bankacılık alanında karşımıza çıkan Dark UX uygulamaları ve güveni tasarlamak hakkında yazdı.
UX designer, UI designer, UX/UI designer, product designer, service designer... Hangisi doğru? Peki, böyle bir unvan gerçekten var mı?
Bu yazıda size arayüzler için metin yazarken, metinleri tasarlarken ve düzenlerken yardımcı olacak birkaç ipucu paylaştık.
Mağazaların dijital varlıklara dönüşmesi ile hayatımız oldukça kolaylaştı diyebiliriz. Öte yandan aldığımız ürün, satın alma işlemi, ürün keşfi ve benzeri alışveriş sürecinin elementleri de biçim değiştirirken, dijital dünya fizikselden düşündüğümüz kadar farklılaştı mı?
SHERPA UX Intelligence Engineer Ata Kayacan, dijital dünyada çokça karıştırılan iki alan olan ürün analitiği ile pazarlama analitiği arasındaki temel farkları yazdı.