Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Erişilebilirlik, herhangi bir ürünün, hizmetin, teknolojinin ya da ortamın engelliler ve yaşlılar dahil olmak üzere herkes tarafından ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasını ifade etmektedir. İnternet sitesi ya da uygulama erişilebilirliği ise, hedef kullanıcı kitlesinin tamamının internet sitesine ya da uygulamaya erişebilmesi, kullanabilmesi ve içeriğini anlayabilmesi olarak ifade edilmektedir. Diğer bir ifadeyle, internet siteleri ya da uygulamalar, belirli bir kullanıcı kitlesine değil engelli, yaşlı gibi farklı kullanıcı kitlelerine de hitap edecek tasarım ve içeriğe sahip olmalıdır.
İnternet siteleri ya da uygulamalar geliştirilirken, görme, işitme, konuşma, fiziksel, algılama, sinirsel vb. engellere sahip kullanıcıların internet sitesine sorunsuzca erişebilmesi ve işlemlerini gerçekleştirebilmesi beklenmektedir. Erişilebilirliğinin sağlanması için, sadece siye ya da uygulama arayüzünün değil kullanılan teknolojilerin de erişilebilirliği desteklemesi gerekmektedir. Bu nedenle, erişilebilirliğe yönelik hazırlanan uluslararası ilkelerin ve düzenlemelerin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
SHERPA Information Architect Tuba Çakır, bu Interaction Design Foundation makalesi çevirisiyle kullanıcı deneyimi tasarımında neden erişilebilirlik odaklı bir yaklaşım benimsememiz gerektiği sorusuna sosyal ihtiyaçlar bağlamında cevap veriyor.
Biliyoruz ki, yazılım dünyasının “geliştirici” ihtiyacını büyük oranda bilgisayar mühendisliği bölümü mezunları karşılıyor. O zaman sorulması gereken soruya geçelim: Yazılım geliştiricileri erişilebilirlik konusunda ne kadar bilgi sahibi? Bu sorunun cevabı, tek başına belirleyici olmasa bile, son kullanıcı olarak karşımıza çıkan uygulamaların ne kadar erişilebilir olduğu ile de bağlantılı olacak.
Daha önce Erişilebilirlik için hızlı çözümler ve Erişim yoksa trafik de yok! yazılarımızda erişilebilirlikle ilgili çözümlerden bahsetmiştik. Bu yazımızda, HTML tarafında erişilebilirlikle ilgili daha güvenilir ve daha sağlam bir çözüm olan aria-label ve role kullanımından bahsedeceğiz.
Erişilebilirlik kurallarına uyum sağlamak çok zor gözükebilir. Ancak yalnızca 5 basit sorunu çözerek, sitenizin erişimine dair son derece fark yaratan sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Websitenizi erişebilir yapmak size, fazladan fonksiyon eklemenizi ya da herhangi bir içeriği çoğalttırmayı şart koşmaz. Önemli olan, içerik ve arayüzünü tasarlarken, gereksinimlerinizi cihazların farklı yetenekleri ve sınırlamaları ile birlikte basitçe değerlendirebilmektir. Erişilebilirlik hakkında detaylı bilgi almak için UX Efsanesi'ne göz atın.
SHERPA UX Writer Burak Güngör, DesignOps kavramını blockchain teknolojisi, merkeziyetsizlik ve otonomluk kavramlarından destek alarak anlatıyor.
Yılın "o zamanı" geldi! Anastasiia Nikitina, 2022'de içerik pazarlaması trendlerini SHERPA Blog okurları için 10 maddede özetledi.
Konuk yazarımız Merve Yazıcı ile, üyesi olduğumuz kentlerin tasarımında en önemli yol göstericilerden biri olan kentsel tasarım rehberlerini inceliyoruz.
Kullanıcılarımızın zihinsel sağlığını, mahremiyetini ve bilişsel durumunu nasıl koruyabiliriz? Clo S.'in makalesini Onurcan Eki'nin çevirisiyle okuyalım.
İçerik pazarlaması uzmanı Anastasya Topçu, 2021 yılının içerik pazarlaması trendleri hakkında öngörülerini içeren kapsamlı bir liste paylaştı.
ROI’ni yükseltirken dijital bölünmeye deva olabilirsin. Tuğba Erdem bizi, tasarım disiplininde bunu başarmamızı sağlayan seçkin bir metodolojiyle tanıştırıyor: "Kapsayıcı tasarım".
SHERPA’daki arkadaşlarımız 9 Nisan Perşembe günü, koronavirüs salgını nedeniyle e-Devlet üzerinden erişime açılan ücretsiz maske başvuru formunun kullanıcı deneyimi analizini ve bu analizdeki bulgulardan yola çıkarak tasarladıkları yeni form deneyimini SHERPA’nın Twitter hesabından kamuyla paylaştı. Biz de bu proaktif hareketin ortaya çıkış sebebini, sonrasında yaşananları ve neler hissettiklerini bizzat “harekete geçenler”e sorduk.