Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Marka deneyimi, bir markanın tasarımının, kimliğinin, ambalajının, iletişiminin ve mekanlarının bir parçası olan ve markayla ilişkili uyaranların kişide harekete geçirdiği hisler, duygular, bilişsel ve davranışsal tepkilerdir.
Kavram, kullanıcı deneyimi (UX), müşteri deneyimi (CX) ve deneyimsel pazarlama uygulamalarının hepsini kapsar. Bu hisler, markanın tüm temas noktaları (touchpoints) kullanılarak oluşturulur.
Reklam, bilgilendirici video, sosyal sorumluluk projesi gibi öğeler her ne kadar markanın kimliğine dair bir his yaratsa da, genellikle tek taraflı çalıştıkları için marka deneyimine dahil edilmezler. Marka deneyimi, adı üzerinde, marka ve hedef kullanıcı / müşteri tarafından karşılıklı olarak “deneyimlenen” bir olgudur.
İz bırakan, kendi viral etkisini yaratan, duyguları ve aidiyetleri güçlendiren ve hatta ayağa kaldıran bir marka deneyimi nasıl tasarlanır?
Tasarımcıların ve geliştiricilerin ürettikleri uygulamaların ve web sitelerinin daha kullanılabilir olmasını sağlamak için danışabilecekleri ve inceleyebilecekleri en iyi kaynaklardan biri kılavuzlardır.
Markalar kişiler gibidir; kendilerine özgü hikayeleri vardır ve bu hikayelerin yaratıcı ve heyecanlı mı yoksa anlamsız ve sıradan mı oldukları nasıl anlatıldıklarına bağlıdır. Hikaye anlatmanın pek çok yolu var, ancak müşterilerinizi bizzat deneyime davet etmek hikayenizi eşsiz kılar.
"Deneyim deneyimdir işte! İyisi, kötüsü olur mu?" demek ne yazık ki deneyimi yaratmak konu olunca pek işe yarar bir yaklaşım değil. Peki, iyi bir deneyim nasıl olmalı?
Teknoloji geliştikçe kurallar, amaçlar ve problemler değişiyor. Yeni jenerasyon kullanıcı deneyimi tasarımcıları, her gün, günlük yaşamımızı doğrudan etkileyen yepyeni sorunlarla karşılaşıyor ve çözümleriyle de geleceği şekillendiriyorlar. Peki nedir bu yenilikler ve tasarım pratiğini nasıl şekillendiriyorlar?
Pazarlamacılar bugüne kadar insanları para harcama alışkanlıklarına göre değerlendiriyor, "Halk bunu istiyor!" diye genelliyor, genel geçer promosyonlarla satışları teşvik edebileceğini düşünüyordu. Şimdi ise devir değişti. Peki nasıl ve neden? Dahası, bundan sonra ne olacak?
Bir girişim fikrin var "dünyanın en büyük problemini çözüyor". Kendine güvenin tam, para sayma makinesi fiyatlarına bakmaya bile başladın. Ama o da nesi?! Bir yatırımcı sunumu esnasında gelen iki soruyla fikrin ve hayallerin yerle bir oldu... "Nasıl olabilir? Ben her şeyi düşünmüştüm?" Küçük bir ipucu verelim: Kullanıcı araştırmalarına vakit ayırmış mıydın?
Alışverişçi deneyimi pazarlamasında mekân, hayati önem taşır. “Hayati” kelimesini ilk anlamıyla kullandım. Markaya ait bir mekânda yaşanan deneyimler, imajı ve satışı etkileyebilir, bu da markanın varlığını sürdürmesinde olumlu-olumsuz sonuçlar yaratabilir. Bu yazıda, pazarlama yöntemlerini başarılı şekilde kullanan dört markayı ve mekânlarını inceleyeceğiz.
Didaktik bir giriş yapalım ve tüketici ile alışverişçi arasındaki ayrımı tekrar hatırlayalım: Televizyonun karşısında oturuyorsunuz ve seyrettiğiniz program reklama giriyor. Reklam kuşağında bir yoğurt markası dikkatinizi çekiyor, o esnada siz bir tüketicisiniz. İzlediğiniz programın ardından karnınız acıkıyor ve mutfağa gidiyorsunuz.Fark ediyorsunuz ki; yoğurt bitmiş ve markete doğru yollanıyorsunuz: İşte o andan itibaren siz artık bir alışverişçisiniz.
Brand Week İstanbul Efsaneleri’nin ikinci konuğu, müşteri, ürün, marka ve personel deneyimi içgörüleri toplamaya odaklanan ve karmaşık araştırmaları basitçe gerçekleştirmeyi mümkün kılan araştırma yazılımı Qualtrics’in müşteri deneyimi direktörü ve araştırmacı Luke Williams.
Kullanıcı deneyimine yatırım yapmak pek çok özel sektör kuruluşu tarafından faydası gözlemlenen bir konu olsa da, kamu sektöründe durum bu açıdan pek parlak değil. Fakat son yıllarda, bu konuda daha bilinçli bir yaklaşım sergileyen hükümetlerin çalışmalarını görmek geleceğe dair umut verici.
Kullanılabilirlik ile arzulanabilirlik kavramları UX projelerinde sık sık karşımıza çıkar ve bu ikisini birbirinden ayırmak çok önemlidir. Neden mi? Çünkü kullanılabilirlik, kullanıcı deneyiminin en temel seviyesidir ve kullanılabilirlik olmadan değerli bir kullanıcı deneyimi yaratmak zordur.