Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Kullanıcı Deneyimi Analizi (UX Analytics), bir ürünün, gerçek kullanıcıların ihtiyaçlarını hangi ölçüde karşılayabildiğinin ve doğal şartlardaki kullanılabilirliğinin, kullanım verileri ışığında değerlendirilmesidir. Bir ürün, ürün sahibinin ticari hedeflerini gerçekleştirmesinin yanında, kullanıcıların ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde tasarlanmalıdır. Bu bağlamda kullanıcı deneyimi analizi, ürün tasarım sürecinin temel adımlarının başında gelir.
Kullanıcı ihtiyaçlarını iyi şekilde karşılayamayan ürünlerin, özellikle doygun pazarlarda, ticari başarı beklentilerini karşılamaları zordur. Teknik imkanlara bağlı olarak sürekli değişmekte olan kullanıcı beklentilerini tespit etmek ve karşılamak, ancak düzenli olarak yürütülen kullanıcı deneyimi analizi ve optimizasyon çalışmaları ile mümkün olabilir.
Kullanıcı deneyimi analizi çalışmalarında kantitatif analiz araçları, fokus grup çalışmaları, ziyaret videoları, sıcaklık haritaları, anket çalışmaları gibi farklı araç ve tekniklerden bir ya da birkaçı kullanılabilir.
İnternet kullanıcılarının günümüz tüketim toplumunda edindiği konum ve sahip oldukları yetkinlikler, firmaların ufak çaplı işlerini dahi etkiler hale geldi. Artık dijital pazarlama alanında çalışan profesyonellerin hemen hepsi marka ile ilgili aldığı kararları kullanıcı eksenli vermeye gayret gösteriyor. Peki bu konuda kullanıcı deneyimi ile veri analizi ilişkisini Google Analytics üzerinde nasıl iredeleyebiliriz?
Siteniz ne kadar iyi olursa olsun, kullanıcılar yollarını bulamıyorlarsa bunun bir önemi yoktur. Navigasyon, bir web sitesinin yol haritası ve kılavuzudur. Ziyaretçinin web sitesi içinde kaybolmaması ve daha rahat işlem yapabilmesi için bu öğelerin kullanışlı olmasına dikkat edilmelidir.
Jakob Nielsen’in ilkelerine de ilham kaynağı olan psikoloji yasalarının video oyun deneyimine etkisine kısa bir göz atıyoruz.
Sosyal mesafe, maske, hijyen kuralları, evde kalma emirleri ve niceleri... Hafızamızda unutmamızın mümkün olamayacağı izler bırakan Covid-19, kullanıcı alışkanlıklarını kamusal alanlarda nasıl değiştirdi?
Onurcan Eki, dijital ürünlerde kullanıcı tutundurma (kullanıcıyı elde tutma) kavramını küresel raporlardan yararlanarak deşifre etti.
İnsanların uygulamanızı kullanmasını nasıl sağlayabilirsiniz? Onurcan Eki, kullanıcıların harekete geçmesini sağlayan 5 önemli koşulu listeledi.
SHERPA’daki arkadaşlarımız 9 Nisan Perşembe günü, koronavirüs salgını nedeniyle e-Devlet üzerinden erişime açılan ücretsiz maske başvuru formunun kullanıcı deneyimi analizini ve bu analizdeki bulgulardan yola çıkarak tasarladıkları yeni form deneyimini SHERPA’nın Twitter hesabından kamuyla paylaştı. Biz de bu proaktif hareketin ortaya çıkış sebebini, sonrasında yaşananları ve neler hissettiklerini bizzat “harekete geçenler”e sorduk.
Kullanıcı anketleri, kullanıcı deneyimi araştırma safhasının vazgeçilmez parçalarıdır. Peki bu hayati önem arz eden safhaya gerçekten yeterli önemi gösteriyor muyuz? Örneğin şimdiye kadar hiç anketi dolduran bir kullanıcının ne deneyimlediğini hiç düşündünüz mü?
Türkiye’de yaklaşık 10 milyon engelli bulunuyor, ancak böylesine yaygın bir durum karşısında bile neredeyse körlük derecesinde bir kayıtsızlık var... Peki yazılım geliştirme alanında farkındalık seviyemiz ne? Yavuz İnal araştırdı...
Ürün ya da servis tasarımında, yanlış bir problemi çözmeye odaklanan bir özellik nasıl başarısız olacaksa; kullanıcı deneyimi analizinde yanlış metriğin takip edilmesi de o kadar anlamsızdır.
Wired tarafından hazırlanan Europe’s 100 Hottest Startups 2017 listesine adını altın harflerle yazdırarak İstanbul merkezli en gözde 10 girişim arasında yerini alan Kolay İK’nın girişimcilik hikâyesini, benimsedikleri kültürü ve iş hedeflerini, kurucu ortaklar Efecan Erdur, Gizem Sevinç ve Çağlar Yalı’dan dinledik.
Geleneksel kullanıcı deneyimi metodolojileri artık hayatımızın vazgeçilmezlerinden. Peki, kullanıcıların ihtiyaçlarına doğru çözümler sunabilecek, onların beklentilerini karşılayabilecek kadar çevik miyiz? Başka bir deyişle, bu süreci optimize etmenin bir yolu yok mu? Gelin, co-creation metodunu; yani kullanıcı için kullanıcı ile birlikte tasarlama yöntemini beraber inceleyelim.