Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Kullanıcı Deneyimi (User Experience – UX), bir kullanıcının, bir ürün, hizmet ya da sistemden belirli faydalar sağlamak amacıyla, belirli hedeflere erişmek için tecrübe ettiklerinin bütünüdür.
Örneğin, kullanıcının bir web sitesini ziyaret etme kararından başlayarak, web sitesiyle karşılaşması ve etkileşime geçmesi, web sitesinin bileşenlerini kullanması ve web sitesini ziyaret etme amacını gerçekleştirmesidir.
Kullanıcı deneyimi genel anlamda söz konusu kullanıcının, ürün hizmet ya da sistemi kullanımı öncesinde, sırasında ve sonrasında sahip olduğu duyguların, inançların, tercihlerin, bakış açılarının, fiziksel ve ruhsal tepkilerin, davranış ve becerilerin tamamını kapsar.
Bilgi mimarisinden erişilebilirliğe, kullanıcı araştırmalarından içerik stratejisine, okunduğunda kullanıcı deneyimi alanındaki bilgiyi doruğa çıkaracak 30’dan fazla kitabı listeledik.
Bu makalede, kullanıcı deneyimi yazımının (UX writing) ne olduğuna değinip, özelikle teknolojik ürünler ve servisler ekseninde gündemi neden bu kadar meşgul ettiğini birlikte anlamaya çalışacak, ardından ise konu hakkında bazı pratik ipuçlarıyla etkili UX yazımı konusunda bilgi edineceğiz.
Kullanıcı deneyimine yatırım yapmak pek çok özel sektör kuruluşu tarafından faydası gözlemlenen bir konu olsa da, kamu sektöründe durum bu açıdan pek parlak değil. Fakat son yıllarda, bu konuda daha bilinçli bir yaklaşım sergileyen hükümetlerin çalışmalarını görmek geleceğe dair umut verici.
Hem bireysel hem de kurumsal açıdan çevre bilincinin günden güne arttığı, tüketim odaklı ekonominin yol açtığı sorunların farkına varıldığı ve bunun için karşı eylem planlarının uygulamaya konduğu bu dönemde, kurumların çevre politikaları mevcut ve potansiyel kullanıcılar için her zamankinden daha büyük bir önem taşıyor.
Kullanıcı deneyimi tasarımı ekranda değil akılda başlar. Bu yüzden ancak farklı veriler, öngörüler ve yaratıcı fikirlerin bütünleştiği bir UX konsepti başarıya giden yolda geçerli kabul edilebilir. Tasarım yolculuğunuza başlamadan önce, kullanıcının merkezde olduğu deneyim tasarımını psikoloji esaslı yaklaşımlarla biçimlendiren, UX psikoloğu John Whalen ile sürecin sağlam temellerini oluşturan 6 akıl yapısını keşfetmeye ne dersiniz?
Dijital pazarlama stratejileri geliştirmek ve uygulamak söz konusu olduğunda, bir kavram genellikle hesaba katılmaz: Kullanıcı deneyimi (UX). Oysa kullanıcı deneyimi, yaşadığımız über-dijital çağda o kadar önemli ki, kullanıcıyı merkeze koymadan, onun ne istediğini anlamadan hatta belki kullanıcıları segmente etmeden uygulanan dijital pazarlama taktikleri maalesef başarılı bir pazarlama yönetimi yapmanın önüne geçiyor.
2015 yılının kullanıcı deneyimi tasarımı trendlerini incelediğimizde, Frog Design’ın yaratıcı yönetmeni Jake Zukowski’nin ortaya attığı yeni bir kavram dikkatimizi çekiyor: Kaygan Kullanıcı Deneyimi (UX). Nam-ı diğer Slippy UX. Peki, bunun Sticky UX yaklaşımından farkı ne? Gelin, Slippy UX’in hangi alanlarda kullanılabileceğini ya da Nesnelerin İnterneti ile nasıl ilişkilendirilebileceğini beraber inceleyelim.
2019 yılında kullanıcı deneyimi (UX) tasarımı alanında göreceğimiz 5 işe alım ve öncelik trendini CareerFoundry ekibinden dinliyoruz.
E-ticaret dönüşüm oranları, kullanıcı deneyimi (UX) tasarımcıları, pazarlamacılar, SEO uzmanları ve yazılımcılar için ortak bir konu. Peki gitgide artan e-ticaret hacimlerinden daha fazla pay almak için ne gibi stratejileri benimsemelisiniz?
Bu makalemizde, kullanıcıları sayfanızda tutmanızı sağlayabilecek kadar güçlü bir tasarım unsurundan söz edeceğiz: beyaz boşluk.
ROI’ni yükseltirken dijital bölünmeye deva olabilirsin. Tuğba Erdem bizi, tasarım disiplininde bunu başarmamızı sağlayan seçkin bir metodolojiyle tanıştırıyor: "Kapsayıcı tasarım".
Tasarımcılar olarak işimiz, bir ürün ya da proje almak ve iş hedeflerine sadık kalırken onu olabildiğince kullanıcı dostu hale getirmektir. Bu, çok zor olmamakla birlikte, küçük bir iş de değil. Bu yazıda anlaşılması kolay bir renk palet yaratmanı sağlayacak bazı yaklaşımlardan bahsedeceğiz.