Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Geribildirim (Feedback), kullanıcıya bulunduğu durum ve yaptığı eylem ile ilgili, sistem tarafından geri verilen her türlü bilgi ve bildirimlerdir. Geribildirim, bir sistemden, bilgi girişine karşılık veya destek olarak gelen çıktıdır. Sistemin çalışıp çalışmadığı, kullanıcının etkileşim kurup kurmadığı, bir eylemin doğru veya yanlış yapıldığı vb. bilgiler kullanıcıya geribildirim olarak sunulur.
Bir tasarıma geri bildirim verirken ya da bir tasarımı eleştirirken yapılan hatalar nelerdir ve bu hataların önüne nasıl geçebiliriz?
Yapay zekanın günlük hayatımıza fazlasıyla dahil olmaya başladığı günümüzde insan-bilgisayar diyaloğunun çok daha yoğun olduğu kuşkusuz. Bu etkileşim sürecinde, etkili ve kullanıcı dostu bir arabirimin, kullanıcıya doğru bir şekilde hem geribildirim hem de ileribildirim vermesi çok ama çok önemli.
Birçok yöneticinin ve iş sahibinin kullanıcı geri bildirimlerini toplama ve değerlendirme noktasında gerekli hassasiyeti göstermediklerini üzülerek görmekteyiz. Girişimlerin başarısızlık nedenlerinin başında bağlılık (retention) konusunda yapılan yanlışlar yer almakta.
Tasarlardığımız sistemlerin kullanıcılarına gönderdiği bildirimler sizce ne kadar bilinçli ve kullanıcıların beklentilerine ne kadar uyumlu?
Herkes kullanıcı geri bildirimlerinin önemi konusunda hemfikir ama büyük çoğunluğumuz günlük hayatta uygulamada önemsemiyor. Peki, kullanıcılardan geri bildirim toplamak neden bu kadar kritik?
Kullanıcı alışkanlıklarını ve sitenin kullanılabilirliğini ölçerken bütçeyi veya proje planını zorlamadan önemli bilgiler toplamak için kullanabileceğiniz faydalı gerilla test yöntemlerinden bazılarına gelin birlikte göz atalım.
Bir ürünün hayata geçmesini tetikleyen ilk aşama, o ürünün tasarım aşaması değildir. Fikri bulduğunuz ilk an, proje ortaklarının "aha!" anı, yatırımcının ikna edildiği toplantı da değildir. Bir ürünün hayata geçirilip geçirilmeyeceğinin fizibilitesi kullanıcı testleri ile gerçekleşir.
Dr. David Darmanin'le, kurucusu olduğu ve Fortune 500 şirketlerinden startup'lara kadar geniş bir kitlenin kullandığı kullanıcı analitiği ve geri bildirim toplama aracı Hotjar hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.
Konu kullanıcılardan geri bildirim almaya geldiğinde, amaçları tamamen farklı olmasına rağmen genellikle kullanıcı testleri ve odak grubu çalışmaları arasında karmaşa yaşanır. Gelin bu konuya göz atalım ve bu karışıklığı gidermeye çalışalım.
Websitesinin tasarımını yenilemek çoğu kişi için websitesinin görünümünü yenilemek ve bunun dönüşümü artırmasını ve yeni müşteriler getirmesini ummak anlamına gelir. Aslında, bu yaklaşım çoğu zaman verimlilikten uzaktır çünkü kullanıcıların yenilenmiş website tasarımları üzerine geri bildirimleri gösteriyor ki kullanıcılar değişiklikten nefret eder; yeni tasarım öncekine göre mükemmel olsa bile. Konu hakkında daha fazlasını okumak istiyorsanız, yazının devamına göz atın.
SHERPA UX Writer Burak Güngör, DesignOps kavramını blockchain teknolojisi, merkeziyetsizlik ve otonomluk kavramlarından destek alarak anlatıyor.
Tüm dünyada faaliyet gösteren ürün yöneticileriyle gerçekleştirilen röportajlardan, ürün yönetimi hakkında öğrenmeniz gerekenler.