Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Temel olarak insan kullanımı odaklı ürün, servis ve çevre yaratma pratiğidir. Etkileşim tasarımı kavramı ilk olarak Bill Moggridge ve Bill Verplank tarafından 1980’lerde tanımlanmıştır. Çoğu tasarım alanında olduğu gibi etkileşim tasarımı da forma önem verir fakat esas odağı davranıştır.
Genel anlamda durumların nasıl olduğundansa nasıl olabileceği üzerinde çalışır ve yoğun olarak ürünü kullanan insanların ihtiyaç ve isteklerini tatmin etmeye odaklanır. Yazılım mühendisliği gibi diğer disiplinler de tasarımın teknik açılarını tamamlar. Bill Verplank’e göre etkileşim tasarımı insan kullanımı içindir ve üç soruya cevap aramalıdır:
Bir ürünün işlevinin ne olduğuna, bir insan onu kullandığında nasıl davrandığına ve insanın anlaması için nasıl sunulduğuna karar vermek etkileşim tasarımcısının arayışıdır.
Modern dünyada etrafımız mesajlar, uyarılar, bildirimler ve postalar gibi sesli geribildirimlerle kuşatılmış durumda. Gün geçtikçe daha "sesli" hale gelen ortamlarda yaşamlarımızı sürdürüyoruz. Ancak yine de etkileşim tasarım süreçlerinde ses, etkili bir şekilde kullanıldığında görülebilirlik, geribildirim ve tutarlılık prensiplerini sağlamlaştıran eşsiz bir uyarıcı.
Yapay zekanın günlük hayatımıza fazlasıyla dahil olmaya başladığı günümüzde insan-bilgisayar diyaloğunun çok daha yoğun olduğu kuşkusuz. Bu etkileşim sürecinde, etkili ve kullanıcı dostu bir arabirimin, kullanıcıya doğru bir şekilde hem geribildirim hem de ileribildirim vermesi çok ama çok önemli.
Sezgisel olarak çözmeye çalıştığımız tüm problemler, bilimsel yaklaşımlarla çözülebilir. Bu yazıda, yaptığımız işin temelinde yatan, fakat günlük pratikler nedeniyle kısmen geri planda kalmış bilimsel yaklaşımları ve teorileri derlemeye çalıştım.
SHERPA Information Architect Tuba Çakır, bu Interaction Design Foundation makalesi çevirisiyle kullanıcı deneyimi tasarımında neden erişilebilirlik odaklı bir yaklaşım benimsememiz gerektiği sorusuna sosyal ihtiyaçlar bağlamında cevap veriyor.
"Introduction to Information Visualization" kitabının yazarı Ricardo Mazza'nın, veri görselleştirme tasarımında izlenmesini önerdiği 5 adımlık basit ve açık süreci inceledik.
Mükemmel bir arayüz uygulama tasarımına uygun evrensel bir formül yok, ancak sıklıkla yapılan hatalar ve bunlardan alınan dersler var. Bu yazıda ölümcül arayüz tasarımı hatalarına değindik.
Oyun tasarımı ve oyunlaştırma arasında doğal olarak örtüşürler ve bu özellikle oyuncu türlerinde görünür olur. Peki hangi oyuncu türleri vardır ve ne tür özellikleri ile ayrışırlar?
Fjörd Kıdemli Servis ve Etkileşim Tasarımcısı Cansın Bozoğlu, üzerine sayfalarca okunup saatlerce konuşabileceğimiz bir yazıya imza attı: Bilgilerimizi her yeni bir gün, yeni bir uygulama ya da yeni bir oyunla sorgusuz sualsiz paylaştığımız bir dünyada, sence "etik tasarım" nedir?
Bugüne kadar kullanıcı deneyiminin ne olduğu, ne işe yaradığı, nasıl yapıldığı ve neden hiçbir zaman sonlanmadığı hakkında bir çok makale yazmışım. Fark ettim ki makalenin başlığındaki sorunun net yanıtı makalelerin hiçbirinde yer almıyor. Daha da gecikmeden, soruyu yanıtlıyorum...
Siz de son zamanlarda “Ürün ve servis tanımları çok mu iç içe geçti? Servisin kullanıcısı ile ürünün kullanıcısı ne oranda benzerlik taşıyor? ” gibi soruları daha sık sormaya başladıysanız, servis tasarımı hakkındaki bilgilerinizi genişletmenin vakti geldi demektir.
İlham Verenler'in ikinci sezonunda Aras Bilgen bize kullanıcı deneyimi tasarımına dair önemli içgörüler ve bilgiler vermeye devam ediyor. İkinci bölümün konusu Agile süreçler ile kullanıcı deneyimi tasarımının örtüştüğü ve ayrıldığı noktalar.
Bir işletmenin kaynaklarının, doğrudan çalışanın ve dolaylı olarak da kullanıcının deneyimini geliştirmek amacıyla planlanması ve düzenlenmesi eylemine, servis tasarımı denir. Peki daha iyi bir servis tasarımı için neleri öğrenmeli, hangi noktaları göz önüne almalıyız?